Paleo omlety z dżemem z chia

3 października 20170
16143153_389901121360583_9008041877508788011_n-e1507021433741.jpg

CIASTO NA OMLETY
4 jaja wiejskie
3/4 szklanki mąki kasztanowej
1/3 szklanki mąki z tapioki
3/4 szklanki mleka kokosowego Real Thai
1 łyżeczka prawdziwej wanilii, cynamonu Cejlońskiego, imbiru, goździków, kardamonu
1 łyżeczka sody bg
szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki przesiewamy i łączymy z mlekiem kokosowym oraz żółtkami. Mieszamy wszystko. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na oleju kokosowym.
Im więcej masy tym omlet będzie grubszy. Mi wyszły 4 duże omlety.

“DŻEM” OWOCOWY Z CHIA
dowolne opakowanie owoców mrożonych
5 – 6 łyżek eko chia bg
1 łyżeczka prawdziwej wanilii
szczypta soli himalajskiej
3 łyżki erytrytolu
Wsypujemy na patelnie zamrożone owoce. Dodajemy cukier. Czekamy, aż owoce puszczą sok i delikatnie zabulgoczą. Dodajemy wanilię, sól i mieszamy wszystko. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wsypujemy chia i mieszamy razem. Czekamy ok 20 miniut, aż chia wchłonie wodę. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę.

Gotowe omlety smarujemy dżemem z chia i ubitą śmietaną kokosową. Następnie zawijamy.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook