Ciasto dyniowo – pomarańczowe z cytrynowym kremem z nerkowców

26 października 20170
22730473_521089561575071_2204678168883175432_n-e1509034601343.jpg

 

Muszę się od razu przyznać, że ciężko będzie oszacować dokładnie ile dyni jest potrzebne do wykonania tego przepisu… Jedno co jest pewne to, to, że należy przygotować “mus” z pieczonej dyni słodzony daktylami z dodatkiem przypraw korzennych i wanilii 😉

Generalnie będą potrzebne 2 szklanki musu. Do jego wykonania najlepsza będzie dynia słodka, nie hokkaido.

Mus:

1/2 dyni, najlepiej Muscat de Provence

skórka z jednej pomarańczy

250g suszonych daktyli

1 łyżeczka wanilii

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki goździków

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu Cejlońskiego

Dynię należy pokroić i upiec w piekarniku (200C) do “miękkości” i delikatnego skarmelizowanej dyni (ja piekłam ok 20 minut). W tym czasie zalewamy wodą w małym garnku daktyle i gotujemy do miękkości (aż cała woda wyparuje). Wrzucamy dynię i rozgotowane daktyle do miksera, dodajemy przyprawy i miksujemy na bardzo gładki mus/krem. Odstawiamy na bok. Potrzebujemy 2 szklanki do ciasta.

Składniki na ciasto:

5 wiejskich jaj

1  szklanka mąki gryczanej

1/2 szklanki mąki owsianej

3 łyżki ksylitolu/erytrolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów

2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego

Przesiewamy suche składniki do miski. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy na gładki krem z cukrem. Potem dodajemy olej i dobrze mieszamy. Masę jajeczną wlewamy do musu, następnie dodajemy suche składniki i wszystko starannie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy partiami ubite białka i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy masę do okrągłej formy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem i pieczemy w 180C ok 30 minut.

Po upieczeniu czekamy, aż wystygnie i powoli wyciągamy z foremki. Najlepiej jak ciasto jeszcze “odpocznie” na kratce i wystygnie całkowicie.

Teraz przygotowujemy krem z nerkowców.

Krem z nerkowców:

300 g nerkowców

5 łyżek twardej części mleka kokosowego

6 łyżek syropu klonowego

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1/2 łyżeczki wanilii

3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Orzechy moczymy w ciepłej wodzie ok 2h. Następnie wrzucamy do miksera i miksujemy na gładki krem z resztą składników. Polewamy przestudzone ciasto i delektujemy się ze smakiem 😉

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook