Ciasto orzechowo – daktylowe

3 października 20170
17796102_425661701117858_7243371717789247871_n.jpg

Biszkopt: 5 jaj, 1 czubata łyżka tapioki, 3 czubate łyżki mąki kasztanowej, 2 łyżki mąki kokosowej, skórka z cytryny, 100 ml mleka kokosowego, 3 łyżki erytrytolu, 3 czubate łyżki oleju kokosowego, 2 – 3 łyżki wody gorącej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Odzielić białka. Ubić na sztywno ze szczypta soli. Żółtka utrzeć na krem z cukrem. Do żółtek dodać olej kokosowy wcześniej wymieszany z gorącą wodą, skórkę i mleko (nie zimne) wszystko zmiksować. Przesiać mąki i proszek do masy. Połączyć delikatnie mikserem. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżka. Wlać do blaszki i piec w 170 c ok 30 min.

Masa:
20 daktyli, słoiczek masła z orzechów pistacjiwych, 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:
Daktyle namoczyć na 20 miniut w gorącej wodzie. Odlac wodę i zmiksować z masłem orzechowym i olejem. Posmarować wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki na 30 min.

Krem kokosowy:
1 puszka śmietanki kokosowej Real Thai, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka wanilii

Wykonanie:
Śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona. Odzielamy cześć twardą od wody i miksujemy z miodem i wanilią , do momentu kiedy pojawią się “smugi”. Pokrywamy śmietanką masę orzechowa i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook