Ciasto z cukinii z daktylami z cynamonem Cejlońskim

6 października 20170
20728671_490025911348103_7983488028284013988_o-1280x720.jpg

Ciasto z cukinii z cynamonem Cejlońskim i daktylami


Składniki:
3/4 szklanki mąki ryżowej
2 czubate łyżki mąki owsianej
2 czubate łyżki mąki gryczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1 średnia cukinia
8 – 10 daktyli (można pominąć)
1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego
1/2 łyżeczki wanilii
3/4 szklanki mleka kokosowego
4 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki erytrolu/ cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku bg do pieczenia lub 1 płaska łyżeczka sody + 1 łyżeczka octu jabłkowego
–> blaszka 18 cm


Sos:
200 ml twardej części śmietanki kokosowej (ew. mleko kokosowe) bardzo dobrze schłodzona
(np. firmy Real Thai)
4 czubate łyżki masła z orzeszków ziemnych
1 duży banan
szczypta wanilii

Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180c. Moczymy daktyle w gorącej wody. I w tym czasie przygotowujemy ciasto. Obieramy cukinię i oczyszczamy ją łyżeczką z pestek. Następnie ścieramy na tarce. Przekładamy do dużej miski. Podgrzewamy delikatnie mleko z olejem kokosowym. Kroimy na małe kawałeczki daktyle.
W mniejszej misce łączymy wszystkie suche składniki. Przekładamy je do miski z cukinią. Wlewamy mleko z olejem, dodajemy daktyle i wszystko starannie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem i wysmarowane olejem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 – 40 minut. Należy sprawdzać bo każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ustawiam funkcję góra i dół, bez termoobiegu.


Teraz przyrządzamy mega prosty i pyszny sos. Wszystkie składniki blendujemy i polewamy ciacho kiedy przestygnie.


Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasto można na koniec polać syropem klonowym.


Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook