Krem z białych warzyw

7 października 20170
22140849_512840692399958_8225840237076157492_n.jpg

Składniki:

1 litr bulionu
1 seler
2 pietruszki
1 pasternak
1 cebula
1 ziemniak
Kawałek kopru włoskiego (fenkuł)
1 gruszka
Mleczko kokosowe (wedle uznania)
2 łyżki masła klarowanego
Sól, pieprz, suszona kolendra

7 pieczarek
1/2 łyżki masła klarowanego

Na patelni rozgrzać masło. Pokroić w kostkę cebulę, seler i pietruszkę. Wrzucić cebulę na patelnię i podsmażyć chwilę, następnie dodać pokrojone warzywa. Doprawić solą, pieprzem i kolendra. Podsmażyć wszystko razem.
Bulion wlać do garnka i ugotować w nim ziemniaka. Obrać gruszkę, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Chwilę jeszcze dusić z warzywami. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do bulionu. Gotować do miękkości.
Na koniec zmiksować blenderem na gładki krem i dodać wedle uznania mleko kokosowe.

Na koniec podsmażyć krótko pokrojone i oczyszczone pieczarki na maśle klarowanym. Doprawić solą i pieprzem i zaserwować z zupą.

Zamiast pieczarek możesz użyć: kurki, boczniaki lub inne grzyby.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook