Paleo creme brulee

3 października 20170
15095443_356778841339478_4239169387375878753_n.jpg

Składniki:

8 żółtek ok. 150 g
100 ml mleka kokosowego
4 – 5 łyżeczek cukru erytrytolu lub ksylitolu
280 g smietanki kokosowej (np. Real Thai)
1 czubata łyżeczka prawdziwej wanilii

cukier kokosowy do posypania

Przygotowanie:
Wsypujemy do mleka cukier i delikatnie podgrzewamy żeby wszystko się rozpuścilo. Odstawiamy do wystygniecia. Następnie wlewamy wszystko do jednej miski, łącząc żółtka, śmietankę,mleko oraz wanilie. Najlepiej delikatnie mieszać trzepaczka. Wlewamy wszystko do foremek, ja używam niskich ramekinek. Ustawiamy je na blaszce, wlewamy wodę do połowy foremek. Piekarnik nagrzewamy do 110c i pieczemy ok. 45 min. Następnie wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia. Posypujemy rozdrobnionym cukrem kokosowym i przypalamy palnikiem. Wyjdzie ok. 5 kremów brulee.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook