Paleo pączki

6 października 20170
12647268_199472747070089_1464251342313139685_n-e1507317333852.jpg

Paleo pączki z nadzieniem różanym

Składniki:
130 g mąki z tapioki
50 g mąki kasztanowej
20 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kokosowej
20 g kakao/karobu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g zmielonego ksylitolu
150 ml mleka kokosowego
1 jajko
1/2 łyżeczki prawdziwej wanilii


Wszystkie suche składniki (oprócz cukru) przesiewamy do dużej miski. Następnie oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Żółtko ucieramy z cukrem i mlekiem. Dodajemy wszystko do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy białko. Mieszamy, aż wyjdzie gęsta masa. Odstawiamy na kilka minut żeby mąka kokosowa wchłonęła wilgoć. W tym czasie rozgrzewamy olej kokosowy albo masło ghee. Formujemy pączki ręką, mi wyszło ok. 8 niewielkich pączków. Kiedy tłuszcz jest rozgrzany zmniejszamy na mały ogień (szybko się przypalają!). I wkładamy do garnka (najpierw jeden!). Musimy na pierwszym pączku wyczuć czy 10 min smażenia będzie ok czy nie. Trzeba go rozkroić i sprawdzić czy nie jest surowy. Jeśli będzie trzeba, przedłużyć smażenie na mały ogniu. Ja smażyłam 10 min każdy na 5 (płyta). Każdy usmażony pączek nadziewamy jedną łyżeczka konfitury z róży. Następnie polewamy lukrem.


Składniki lukru podgrzewamy i mieszamy, aż uzyskamy gęstą konsystencję.


Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook