Paleo pizza z szynką

3 października 20170
19149464_461703794180315_4405982291680018127_n.jpg

Składniki na ciasto:

1 średni kalafior

2 bataty

2 jaja

rozmaryn, oregano, słodka papryka, bazylia

1 ząbek czosnku

1/3 szklanki mleka kokosowego

2 łyżki oleju kokosowego

1/2 szklanki mąki gryczanej

5 łyżek mąki kokosowej

 

Składniki na sos:

500 ml passaty pomidorowej

świeża bazylia i oregano (wedle uznania)

1 marchewka

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

CIASTO:

1 średni kalafior, 2 bataty – gotujemy do miękkości. Czekamy, aż przestygną i wszystko blendujemy. Dodajemy 2 jajka i dużo: rozmarynu, oregano, słodką paprykę i bazylię oraz ząbek czosnku. Wszystko znowu miksujemy. Porządnie doprawiamy pieprzem i solą.

Następnie do masy dodajemy 1/3 szklanki mleka kokosowego i 2 łyżki oleju kokosowego. Wszystko mieszamy. Dodajemy pół szklanki mąki gryczanej i 5 łyżek mąki kokosowej. Masa musi być dosyć gęsta i zwarta. Jeśli nie jest dodajemy znowu trochę mąki kokosowej i gryczanej. Ciasto zawsze wyjdzie kazdemu inaczej w zależności od wielkości kalafiora i batatów. Gotowe ciasto rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 200c ok 20 min. Potem wyciągamy i rozprowadzamy sos i nakładamy dodatki. Pieczemy ok 10 min.

SOS POMIDOROWY:

Obieramy marchewkę i kroimy na pół. Następnie obieramy cebulę i czosnek. Czosnek rozgniatamy nożem, a cebulę (nie kroić) i marchew wrzucamy do garnka z passatą pomidorową. Dodajemy resztę składników i gotujemy 20 min na małym ogniu. Na koniec przecieramy sos przez sitko i smarujemy pizzę.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook