Zupa z dyni z chorizo

3 października 20170
22141267_512553075762053_7137349722185158538_n-e1507025457379.jpg

SKŁADNIKI:

1 kg dyni
1 batat
2 litry bulionu
2 cebule
4 ząbki czosnku
Sok z 1 pomarańczy
Pół szklanki mleka kokosowego
Starta skórka z pomarańczy
3 cm świeżego imbiru
Pół łyżeczki cynamonu Cejlońskiego
Pół łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżki masła klarowanego

Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym z wszystkimi przyprawami, starta skórką z pomarańczy, imbirem oraz czosnkiem. W bulionie ugotować pokrojonego batata.

Do cebuli i przypraw dodać dynie pokrojoną w kostkę oraz sok z pomarańczy. Podsmażyć wszystko razem. Następnie wszystko wrzucić do bulionu. Podgotować do miękkości. Dodać sól i pieprz oraz mleko kokosowe. Zmiksować na gładki krem.

Na koniec podsmażyć chorizo i dodać do zupy.

Smacznego!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook